costum slim-fit
1398 lei la mango.com
4/5
1

Windows 8 la prima vedere: mai rapid, dar greu de manevrat

11 aprilie 2012 | mai multe de la MANGO

Noua interfață Metro este vedeta acestei versiuni de Windows, însă deși se mulează perfect pe un smartphone, se vede că ea nu a fost concepută pentru desktop.

Interfața Metro a fost implementată odată cu Windows Phone 7 și principiul ei de bază este consolidarea grupelor de activități frecvente pentru un acces mai rapid. Asta se realizează prin eliminarea graficilor superflue, urmând ca interfața să se bazeze în realitate pe conținutul propriu-zis. Toate bune și frumoase, însă manevrabilitatea devine greoaie atunci când ai la dispoziție un maus și o tastatură.

Veți observa încă de la început că pentru a ajunge la aplicațiile favorite trebuie să glisați ecranul principal la stânga și la dreapta, exact ca pe smartphone. Numai că această soluție este mai puțin convenabilă pe o sistemă desktop.

Uitați de bara de Start

Pentru nostalgici, Windows 8 poate comuta între interfața clasică, cu pictograme, și grila Metro, însă nici așa nu veți mai regăsi vechea bară de Start. Acum fişierele sau programele pot fi accesate prin intermediul unui meniu ascuns, care este activat la trecerea mausului peste marginea din dreapta a ecranului. Iar pentru a căuta ceva anume, Windows 8 propune o funcție foate interesantă: doar începeți să tastați oriunde și se pornește căutarea.

La prima vedere, sistemul se mișcă foarte rapid. Cu o configurație adecvată, timpii de deschidere/închidere sunt de ordinul secundelor: din momentul în care apăsați butonul de deschidere durează aproximativ zece secunde până la intrarea în Windows; Microsoft susține că timpul de așteptare se înjumătățește pentru cele mai performante calculatoare.

Windows Store

Printre alte lucruri, avanpremiera Windows 8 oferă posibilitatea de a testa două lucruri: Întâi de toate, Windows Store, un magazin de aplicații foarte similar cu concurentele Android Market și App Store, dar în care bate vântul deocamdată (urmează a fi umplut după premieră).

De asemenea, Windows 8 aduce și a zecea versiune de Internet Explorer, desigur cu mici îmbunătățiri pe alocuri, dar greu perceptibile pentru utilizatorul de rând; oricum pentru noi revelația a fost Internet Explorer 9, care reprezenta într-adevăr un mare pas față de versiunea 8.

Versiunea finală va fi lansată în octombrie a.c., însă până atunci, puteți obține o versiune de testare de pe situl Microsoft.

Cerințe minime
 • Procesor de 1 GHz sau mai rapid
 • 1 GO de RAM (2 GO pentru versiunea pe 64-bit)
 • 16 GO de spaţiu liber pe hard disk (20 GO pentru 64-bit)
 • Placă grafică compatibilă cu WDDM 1.0
 • Rezoluţia ecranului de cel puţin 1024 x 768 pixeli, pentru a rula aplicaţii în interfața Metro
 • 6387 vizualizări, 2 dintre care astăzi

  Articole similare

  Un comentariu

  1. Vlad Vahnovanu:

   Bun review-ul,eu pot spune ca folosesc Windows 8 cu licenta WMC de la Microsoft inca din prima zi de la lansarea oficiala de anul trecut si nu regret deloc,desi mai am inca pe computer si “vechiul” Windows 7.

  Postare comentariu: