0

Windows 7 vine în România fără Internet Explorer

12 iunie 2009 | niciun comentariu

În sfârșit, după multe amenzi usturătoare de la Comisia Europeană, Microsoft a decis să nu mai includă Internet Explorer ca browser implicit în sistemul de operare Windows.

În loc să prezinte mai multe opțiuni de alegere, Microsoft se pare că a preferat să ofere mai puțin.

Practic, problema e că browserul Internet Explorer abuza de cota mare a sistemelor Windows, pentru a câștiga mulți utilizatori din simplul fapt că era o soluție comodă, pusă pe tavă.

Chiar și așa, IE nu mai e așa puternic în ultimul timp: cota lui a scăzut sub 60% în România (în condițiile în care 95% folosesc Windows). De ce? Internet Explorer e probabil cel mai slab browser de Internet, dintre toate cele care contează: probleme cu conexiunea la Internet (se întâmplă de multe ori ca IE să ceară un diagnostic de rețea, când toate celelalte browsere se conectează fără probleme), erori la diverse pagini scriptate, întârzieri la încărcarea paginilor, interfață îmbărligată. Să nu mai vorbim de optimizarea siturilor: web designerii au multe bătăi de cap, pentru că IE nu implementează bine o grămadă de funcții CSS.

Pe de altă parte, concurența vine puternic din spate. Firefox și Opera sunt ambele browsere bunicele.

Dar cel mai mult impresionează noul Safari 4, produs de Apple și disponibil pentru Windows și Mac: cel mai rapid și mai eficient browser de Internet. Safari integrează motorul Nitro JavaScript, care încarcă siturile de trei ori mai rapid decât IE și Firefox. În plus, interfața simplistă, suportul complet pentru HTML și CSS 3, lipsa bugurilor, toate îi pot profita la maxim browserului celor de la Apple în lupta pentru piața liberă. Singurul dezavantaj: Safari nu vorbește română.

Mai trebuie menționat că fanii Internet Explorer nu au niciun motiv de îngrijorare: ei îl vor putea avea separat, fără să plătească ceva în plus. Iar celelalte browsere despre care am vorbit, sunt și ele toate gratis.

2325 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: