0

Wikipedia se luptă cu un exod masiv de contribuitori

29 noiembrie 2009 | niciun comentariu

Enciclopedia online Wikipedia a pierdut 49 de mii de editori voluntari în primul trimestru din 2009, indică un studiu publicat de o universitate spaniolă, de zece ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cifra este însă contestată de Fundația Wikimedia, fondatoare a proiectului, care pune confuzia pe seama lipsei de precizie a cuvântului editor.

“În studiul profesorului Ortega (de la Universidat Rey Juan Carlos din Madrid—n.red.), prin contribuitor se înțelege orice persoană care face vreo modificare la Wikipedia, chiar și în mod experimental. Asta însumează peste trei milioane de persoane”, lămurește Erik Moeller pe blogul Wikimedia; “în concret, numărul real al participanților s-a stabilizat, după o ușoară scădere în ultimii doi ani și jumătate”.

Statisticile Wikipedia arată că doar o sută de mii de editori contribuie constant la Wikipedia, iar dintre aceștia aproape jumătate la versiunea în engleză (în română sunt aproximativ 400 de contribuitori activi).

În plus, este greu de spus când și dacă un utilizator părăsește Wikimedia definitiv: “data ultimei editări pe care se bazează studiul nu e de ajuns să prezică dacă persoana respectivă va mai contribui sau nu în viitor la Wikipedia”, se mai arată în comunicatul Wikimedia.

Proiectul enciclopediei libere Wikipedia a început în 2001 și a ajuns la 14 milioane de articole în 262 de limbi. Versiunea în română, pornită în iulie 2003, primește lunar peste patru milioane de vizitatori unici pentru cele 130 de mii de articole în lucru.

1961 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: