0

Wikipedia în română, locul zece la calitate

1 septembrie 2010 | 5 comentarii

Dacă în urmă cu câțiva ani, ediția românească a celebrei enciclopedii online era privită cu reticiență, astăzi tot mai mulți români preferă să caute informații prețioase direct în limba lor, decât să apeleze la Wikipedia anglofonă.
Wikipedia are aproape 150 de mii de articole în română.

Într-adevăr, statisticile Wikimedia Foundation susțin creșterea în calitate a ro.wiki. Astăzi, Wikipedia în română este între primele zece ediții după indicatorul de profunzime (după eng. “depth”), cu 80 de puncte, în fața unor versiuni ca cea italiană (75), portugheză (76) sau olandeză (29). Este vorba aici de Wikipediile cu peste o mie de articole – statisticile pentru edițiile foarte mici sunt mai puțin relevante.

Nota bene, profunzimea este mai degrabă un indicator orientativ al calității Wikipedia, pentru că în ceea ce privește conținutul academic, este aproape imposibil de calculat cât de completă/corectă este o ediție sau alta a enciclopediei. Totuși, văzând cât de des sunt actualizate articolele și câte discuții se leagă în jurul lor (ambele avute în vedere la calculul profunzimii), ne putem face o idee destul de bună despre cât de relevantă e Wikipedia în limba română.

Din cartea de istorie…
La începuturile Wikipediei, era o concurență acerbă între diferitele ediții de limbă, și toată lumea încerca să crească cât mai puternic în cel mai scurt timp. Așa au apărut lungi liste de “cioturi”, articole scurte, de o propoziție, create doar pentru a ridica statisticile. Wikipedia în română a profitat imens la vremea aceea de pe urma acestor cioturi. O soluție care i-a dat desigur anvergură, dar care i-a dus faima proastă la capitolul calitate.

Tensiunile s-au mai calmat de atunci, și toate versiunile au avut timp să se dezvolte sănătos. În ultimii doi ani, Wikipedia în română a crescut în profunzime de peste trei ori, iar dacă tendința se păstrează, ne putem aștepta ca ediția locală să detroneze în sfârșit Wikipedia anglofonă la capitolul trafic (în ultimul trimestru din 2009, traficul din România atras de en.wikipedia.org era dublu față de ro.wikipedia.org).

4816 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

5 comentarii

 1. alleks:

  Se mai educă românul, un lucru bun. În orice caz, greu de crezut că va depăși en.wiki.

 2. Manuel R. Ciosici:

  Mă bucur foarte mult să văd că ediția românească progresează așa de bine. Ar fi interesant de văzut că ediția românească detronează cea în engleză pe teritoriul României…

 3. Dan:

  @Manuel,

  de fapt, s-ar putea chiar să o fi detronat deja. Pe ultimul trimestru din 2009, Wikipedia în română avea deja 33,1% (de la 27,3% în trimestrul anterior) din vizite, față de Wikipedia în engleză cu 54,8%. Nu sunt statistici mai noi, dar dacă ritmul de creștere s-a păstrat, atunci s-ar putea ca ro.wiki să fi ajuns deja la 50%. Sau măcar pe aproape.

 4. Roxy:

  Un articol mincinos! Cum asa domnule cand pe trafic alexa azi sunt cu rank de peste zece milioane iar lunile trecute erau pe la sapte, opt milioane? Chiar nu va e rusine sa mintiti pe fata? Wikipedia.ro este la pamant mult mai serios decat era in trecut. Daca tot mintiti macar faceti-o cu perdea si nu asa de dur!

 5. Dan:

  Roxy, wikipedia.ro este o simplă redirecționare la site-ul web ro.wikipedia.org, iar Alexa contorizează doar vizitele făcute când cineva tastează în browser “wikipedia.ro” (și nu și vizitele făcute pe ro.wikipedia.org, prin tastarea în browser, ori cele făcute de pe Google).

  Vă pot spune că Wikipedia în limba română atrage peste 0,2% din traficul mondial pe portalul Wikipedia, în timp ce România generează în total 0,5% din traficul total pe Wikipedia. Deci Wikipedia în română e departe de a fi la pământ (datele sunt pentru trimestru IV din 2010).

  În luna ianuarie 2011 s-au înregistrat 27 de milioane de afișări pe Wikipedia în română, și luna încă nu e gata (se estimează că se va ajunge la 36 de milioane). Este de fapt cea mai bună lună din istoria Wikipediei în română. Din nou cred că e departe să fie la pământ. Pentru comparație, Trilulilu a avut în decembrie 81 de milioane de afișări.

  Sursa: stats.wikimedia.org

Postare comentariu: