0

Wikipedia în engleză, trafic dublu față de cea în română

2 aprilie 2010 | 9 comentarii

De două ori mai mulți români citesc Wikipedia engleză decât cea în română, reiese dintr-un studiu de trafic publicat de Fundația Wikimedia. Tendințele sunt însă pozitive, iar varianta românească câștigă teren, atât în România, cât și în Republica Moldova.

Datele arată că în ultimul trimestru din 2009, aproape o treime din vizitele efectuate de români pe wikipedia.org s-au îndreptat către versiunea locală a enciclopediei libere, ro.wikipedia.org.

Într-adevăr, o creștere sănătoasă de 6 puncte procentuale (de la 27,3 la 33,1 la sută) în comparație cu trimestrul precedent, dar Wikipedia în engleză încă se află la mare distanță, cu o cotă liniștitoare de 54,8 la sută.

Peste Prut, româna este tot la coada vacii. Doar 16,2 la sută dintre vizitele din perioada octombrie-decembrie s-au făcut către versiunea în română a Wikipediei, față de 48,4 la sută care s-au dus către Wikipedia rusă și alte 29 la sută către cea engleză. Dar și aici, ro.wiki este liderul creșterilor, cu 3 procente în plus față de trimestrul iulie-septembrie.

Concluzia? Deși 0,4 la sută din internauții din întreaga lume care intră pe Wikipedia sunt români, doar 0,1 la sută dintre aceștia chiar vizitează Wikipedia în română. O cifră mică în comparație cu alte versiuni de limbă, mai populare în națiunile lor de baștină.

Totuși, Wikipedia rumanofonă mai are un as în mânecă și se poate lăuda că se află în top 10 destinații pe wikipedia.org în teritorii ca Polinezia Franceză, Bermuda, Madagascar și pe insula Sfântul Vincențiu și Grenadinele.

Statisticile complete se află aici.

5218 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

9 comentarii

 1. Remix:

  Totul se datoreaza unui monstru antiroman cu pseudnonimul de AdiJapan. Acest individ fara scrupule este capabil sa calce in picioare orice ar reprezenta notorietate sau notabilitate romaneasca in numele unor servicii secrete.
  http://www.agentia.org/anchete/cacealmaua-wikipedia-ro-4056.html

 2. Dan:

  Nu vreau să fiu părtinitor, dar mă îndoiesc că individul în cauză este agent secret. Este un utilizator ca toți ceilalți. La fel, mă îndoiesc că traficul scăzut se datorează lui.

  Acum, înțeleg că problema dvs. vine din faptul că s-a decis ștergerea unui articol scris de dvs. despre dvs. Vedeți, criteriile după care se face selecția articolelor pe Wikipedia sunt relative. Bineînțeles, sunt unele personalități de necontestat. Dar sunt și altele mai puțin cunoscute. Dat fiind că Wikipedia nu poate deveni Pagini Aurii, se face o selecție a acestor persoane mai puțin cunoscute. Prin vot, înțeleg. Cumva trebuie să se facă această selecție. Nu ar trebui neapărat să o luați ca o jignire personală.

 3. Remix:

  Nu inteleg…articol scris despre mine? Eu nu am avut niciodata articol pe ro:wp si nici nu cred sa am vreodata. Ce doriti sa insailati cu aceasta acuza?

 4. Dan:

  Nu insinuez nimic. Am presupus doar că dvs. sunteți domnul Cerin despre care se face referire în linkul lăsat mai sus.

 5. Remix:

  Criterii relative zici? Pai pana unde merge relativitatea asta? Adica stergem personalitati recunoscute de critici si edituri celebre in schimb lasam tot felul de indivizi obscuri? Stergem un autor ca si Cerin dar nu numai….ce scoate carti la Eminescu si despre care au scris academicieni de vaza ca sa nu mai spun ultimele premii obtinute in schimb lasam o profesoara de literatura despre care a scris o doamna teolog care si ea are articol pe wikipedia doar fiindca a scris despre ea cealalta doamna…. profesoara de adineaori……. ambele grafomane de prin targurile moldovenesti? Nici una dintre ele nu au scos nici macar o carte la edituri de prestigiu iar despre critica ce sa mai vorbesc. Acesta este doar unul din aspectele pe care le-am notat in calitate de producator al unei anumite emisiuni de televiziune. Sa fie aceasta relativitatea de care-mi pomeniti?

 6. Nemo:

  Sorin Cerin trecut la personalitati mai putin cunoscute? Doi din trei romani stiu cine este Sorin Cerin cat despre marea presa cred ca nici nu mai are rost sa amintim!

 7. Remix:

  Vad ca si alti colegi devin interesati de acest subiect…..ar dori sa afle mai precis criteriile dupa care un articol sters ar putea fi repostat pe wikipedia. Vrem sa stim daca noi am putea avea acest drept sau el apartine doar wikipedistilor?

 8. Remix:

  Adinaori un coleg ce se semna Nemo a scris cateva randuri de la acest calculator pe care nu le vedem postate.

 9. Dan:

  @Remix,

  prima dată când se postează un comentariu de către o persoană, acesta intră în moderare, și trebuie să fie acceptat manual de administrator. După primul comentariu acceptat, viitorele comentarii sunt acceptate automat. De aceea comentariul tău a apărut și al respectivului Nemo nu. Acum e și al lui acolo.

  La SMASH.ro opiniile sunt foarte apreciate și atât timp cât au legătură cu subiectul și nu conțin un limbaj licențios vor fi întotdeauna aprobate. De fapt, este chiar în interesul nostru cât mai multe reacții la articolele de pe SMASH.ro.

  Referitor la criteriile scrierii articolelor pe Wikipedia: eu, personal nu sunt reprezentantul Wikipediei dar din câte știu acest drept (de a reposta un articol șters) aparține wikipediștilor. Dar wikipedist sunteți și dvs. în momentul în care contribuiți la Wikipedia, deci aveți aceleași drepturi ca oricare alt wikipedist, indiferent dacă este administrator sau nu.

  Vedeți dvs., deciziile la Wikipedia se iau în general prin consens sau cvasi-consens. Sigur veți mai găsi pe cineva la Wikipedia să vă susțină, sunt câteva zeci/sute de mii de utilizatori înregistrați.

Postare comentariu: