0

Wikipedia împlinește zece ani. Întâlniri în toată țara

14 ianuarie 2011 | niciun comentariu

Wikipedia împlinește zece ani săptămâna aceasta și sunt planificate celebrări în mai multe mari orașe din România: Arad, București, Iași, Piatra Neamț, Pitești și Sibiu.

Wikipediștii se vor întâlni la un pahar de bere pe 15 ianuarie ca să discute despre trecutul și viitorul enciclopediei, problemele cu conținutul, acuzațiile de autoritarism și mijloacele de promovare.

Cuvântul wiki, exact ca “blog” sau “twit”, suna atât de ridicol acum câțiva ani, încât era greu de crezut că va ajunge vreodată pe buzele unor oameni serioși. Și totuși, în ciuda numelui ciudat și a interfeței complicate (pe care administratorii tot încearcă să o îmbunătățească), Wikipedia este tot mai des citată în lucrări de specialitate, iar la proiect participă din ce în ce mai mulți specialiști și oameni de știință.

Evoluția numărului de vizitatori unici/lună și contribuitori activi în comparație cu numărul total de internauți românofoni între 2004 și 2010 (date ITU, Wikistats; scară logaritmică)

Astăzi, în fiecare minut, cineva dintr-un colț al lumii face o modificare la ro.wikipedia.org și se estimează că aproape un milion de oameni caută regulat informații pe sit. Însă doar 1300 dintre ei (0,1 la sută) își iau din timp pentru a contribui la cea mai mare enciclopedie din toate timpurile.

Printre ei, Bogdan Stăncescu, un nume de care se leagă mare parte din istoria Wikipediei. “Gutza” (pe numele de utilizator, nicio legătură cu celebrul interpret de manele) a insistat de la început pe “calitate și nu cantitate” și se pare că acesta a devenit un veritabil motto al ediției în română.

Într-adevăr, la începuturi, Wikipedia era plină de cioturi, articole-definiție, create doar pentru a umfla statisticile. Deși acest lucru i-a dat anvergură, situl suferea mult la capitolul calitate și așa interesul românilor a întârziat să apară. În ultimii ani însă, competiția s-a mai relaxat, iar wikipedștii s-au concentrat din ce în ce mai mult pe conținut: în 2011 Wikipedia în română ocupă locul zece d.p.d.v al calității între edițiile cu peste 100 000 de articole.

Sigur, mai sunt și vandalii, care și-au făcut un scop în viață din a înjura sau a spama paginile Wikipedia, dar în contra așteptărilor, numărul acestora nu este atât de mare pe cât s-ar crede – de fapt, e chiar uimitor cât de repede sunt depistate și corectate erorile și alte nonsensuri de către comunitate.

În fond și la urma urmei, în ciuda tuturor criticilor, Wikipedia este un proiect care și-a arătat utilitatea și continuă să crească. Imaginați-vă cum va arăta peste zece ani!

3752 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: