0

Versiunea web a Office 2010 ar putea para succesul Google Docs

13 mai 2010 | niciun comentariu

Competiția din partea suitei Google Docs a forțat Microsoft să-și regândească strategia începând cu Office 2010, care va fi disponibil și într-o versiune web. Pe 15 iunie, odată cu lansarea versiunii pentru comerț, va ieși pe piață și Office Web Apps, o suită online gratuită cu funcționalitate redusă.

Riscând să-și “canibalizeze” propriile venituri decât să mai cedeze cotă de piață, Microsoft răspunde astfel campaniei agresive duse de rivalul Google pe terenul aplicațiilor de birou. De fapt, în ultimii ani, Google și-a depășit statutul de simplu motor de căutare, alegând în schimb să-și promoveze propriul curier de poștă electronică, precum și suita de aplicații de calcul, calendare sau de procesare de texte, prin intermediul Google Apps.

De cealaltă parte, Microsoft a reușit fura anul trecut din cota fantastică deținută de Google pe piața căutărilor web, după ce a lansat puternicul motor Bing, construit pe spatele vechiului MSN.

Provocarea Microsoft
Cuvântul “gratuit” nu face parte din vocabularul Office. Divizia de business a companiei, care se bazează în mare parte pe Office, a adus mai mult de o treime din vânzările Microsoft în 2009 și a generat peste jumătate din profitul operațional pe anul trecut — 12 miliarde de dolari (39 de miliarde de lei) din totalul de 20 de miliarde.

Dar capacitatea Microsoft de susținere a acestor cifre este pusă la îndoială de avansul Internetului și modul radical în care oamenii înțeleg să folosească noua tehnologie. “Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai mobilă, se schimbă și modul în care oamenii folosesc aplicațiile, se orientează mai către web”, explică analistul Sarah Friar pentru Seattle Times. Trendul este însă prezent în întreaga industrie, iar Google nu este singur vinovat. De altfel, principala amenințare pentru Microsoft și pentru industrie vine de la OpenOffice.org, o aplicație de birou gratuită, folosită de aproximativ 13-14% din utilizatorii de Internet potrivit estimărilor.

1719 vizualizări, 3 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: