0

Twitter: Păsările ciripitoare sunt cam mincinoase

26 ianuarie 2011 | niciun comentariu

După atacul terorist de luni de la Moscova, după alegerile prezidențiale de anul trecut din Belarus, ori după protestele de la Chișinău din urmă cu doi ani, platforma de microblogging Twitter pare tot mai des să înlocuiască mass media clasică ca sursă principală de informare.

De altfel, viteza de propagare a informației pe Twitter este imensă. A durat alaltăieri doar 20 de minute de la primul twit despre atentatele din capitala rusă până când cuvântul Moscova a intrat în lista de „teme fierbinți” (trending topics), iar imediat a urmat și Domodedovo (aeroportul unde a avut loc atentatul). Aceste cifre înseamnă 10-20 de mii de postări pe un subiect.1)

Între timp, la televiziunile rusești rulau seriale și talk-show-uri; primele informații au ajuns la radio într-o jumătate de oră, pe agenții după o oră, iar la TV abia două ore mai târziu.

Asta i-a făcut pe unii utilizatori să exclame că „Medvedev a aflat de pe Twitter de Domodedovo” (puteți citi mai multe despre atentatul de la Moscova aici).

Desigur Twitter nu înlocuiește mass media tradițională. Anul trecut, în timpul protestelor din Belarus, platforma s-a umplut de minciuni, zvonuri și, în general, manipulare.

„Câteodată sloganul rețelei, «Vezi ce se întâmplă chiar acum» se tranformă în «Vezi ce se întâmplă chiar acum în mintea oamenilor»”, explică Zaiga Lazdina, studentă la comunicare, originară din Uniunea Sovietică. „Oricine poate scrie tot ce-i trece prin minte și apoi să propage minciuna, pentru că subiectele de genul acesta sunt în centrul atenției.”

Cel mai important lucru însă, notează RIA Novosti, rețelele de socializare sunt prompte, iar ca în cazul atentatului de pe Domodedovo, comunitatea virtuală evoluează foarte rapid de la mesajele de panică, la rolul de „martor” și apoi la mesaje de sprijin/întrajutorare.

——
1) Newsru.com „Rețelele de socializare înlocuiesc mass media tradițională în atentatul de la Domodedovo”

3318 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: