0

TorrentsMD, cel mai mare tracker moldovean, a fost suspendat

13 octombrie 2010 | 8 comentarii

UPDATE Situl TorrentsMD.com a fost restabilit pe 29 octombrie, însă ancheta continuă. Totuși s-a convenit ca toate torentele suspecte, indicate de Uniunea Producătorilor de Fonograme și Videograme din RM, să fie șterse.

Popularul sit de partajare TorrentsMD a fost suspendat în cursul zilei de azi, conform unui anunț postat de administrația sitului pe Twitter. La scurt timp, anunțul a fost șters de pe Twitter și înlocuit cu un mesaj care îndeamnă la calm: “TMD e temporar inaccesibil. Sperăm să putem reveni cât mai curând, tineți pumnii”.

Ulterior Dumitru Ciorici (Unimedia) a confirmat pe contul său de Twitter că este vorba de o inspecție și, în funcție de situație, situl ar putea fi restabilit.

Ca orice sit de torente, TorrentsMD a fost criticat în diverse rânduri din cauza drepturilor de autor. De-a lungul istoriei serverele sale au fost transferate din Moldova în România și înapoi, iar trackerul a fost nevoit să se mute pe un domeniu .com, după un ultimatum dat de autoritățile moldovene.

În urma protestelor din aprilie 2009, când Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a interceptat IP-urile mai multor utilizatori critici la adresa guvernării comuniste, administratorii sitului au luat decizia să nu mai stocheze adresele IP ale membrilor. O decizie care ar putea proteja anonimitatea utilizatorilor și în cazul unei anchete (TorrentsMD are peste 90 de mii de vizitatori unici zilnic).

UPDATE1 Potrivit PublikaTV, Procuratura Generală a deschis un dosar pentru nerespectarea drepturilor de autor pe sit.

UPDATE2 În jurul orei 15, echipa TorrentsMD a anunțat oficial că serverele sitului au fost sechestrate de poliție. (13/10/2010)

4679 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

8 comentarii

 1. TMD user:

  Asta era una dintre lucrurile de acasa cu care ma puteam midri in fata colegilor de universitate de aici, din Timisoara…Si nu anume schimbul de fisiere conta asa de tare pe acest site, ci comunitatea.Mai rar gasesti asa familie mare, cu multe actiuni fara tangenta cu filesharingul(campania caritabila S2S, offline-urile la iarba verde, Miss Torrents.MD, Velo clubul…lista continua)Am facut si eu parte din acea familie unde puteai gasi raspuns la orice intrebare pe forum, acuma cine o sa ma ajute la instalarea FreeBSD si cine o sa-mi mai spuna ce canale mai sunt disponibile la IPTV-ul de la Moldtelecom?Cum ramine cu Miss Torrents.md 2010???Sh ce fac griveii la urma urmei?

 2. another TMD user:

  TorrentsMD are peste 200.000 de utilizatori!!!

 3. Dan:

  Da sunt peste 200.000 de utilizatori, dar nu toți intră zilnic. În articol scrie că zilnic intră peste 70 de mii de oameni pe site.

 4. Radu Lisița:

  90.000 zilnic e cifra corectă.

 5. Dan:

  Da, cifra de 70 de mii era ceva mai veche. Numai că nu am mai avut cum verifica care e cifra actualizată pentru că site-ul e închis. Am corectat oricum.

 6. www.mdtracker.org?:

  Nu mai bine lasau serverul in Romania??

 7. Dan:

  Nu știu ce să zic, și filelist (cel mai mare tracker românesc) e închis de câteva zile. Poate e o acțiune comună moldo-română.

 8. TMD user:

  hmmm, s-a deschis pe causes o “cauza” pentru TMD, nu cred ca va hotari mare lucru dar totush, am dat refresh de vre-o 3 ori in intervalul de 4 ore si m-a mirat ritmul cu care creste numarul celor care adera la cauza.Gata!Imi fac si eu cont pe facebook pentru asta :D
  http://www.causes.com/causes/536609?m=8bf04ea0

Postare comentariu: