0

Sfat pentru webmasteri: Atenție la viteza de încărcare

7 octombrie 2010 | niciun comentariu

În ultimul timp, viteza de încărcare a siturilor a devenit o problemă. Vizitatorii vor mai mult conținut interactiv, paginile devin tot mai complexe și odată cu ele, browserele fac față tot mai greu cererii. În plus, de un timp încoace și Google are în vedere viteza atunci când afișează un sit sau altul în rezultatele căutării.

Așa deci, ca webmaster, ce e de făcut dacă ai probleme de performanță pe situl tău?

Primul punct de oprire ar trebui să fie instrumentele de testare a codului html. Sunt câteva unelte foarte folositoare pe web, care îți pot da o imagine detaliată asupra domeniului tău, inclusiv sfaturi clare, personalizate pentru optimizare.

WebPagetest

Instrumentul AOL WebPagetest este mai degrabă o reprezentare vizuală a performanțelor sitului. Pentru fiecare element sunt afișați timpii de căutare DNS și de conectare, durata primului octet și durata reală de încărcare a conținutului – informații foarte prețioase atunci când ai probleme cu anumite elemente individuale (de exemplu un JavaScript extern). Linia verde verticală marchează începutul executării paginii, iar linia albastră încheierea procesului (câteodată, anumite elemente de pe pagină încă se încarcă chiar și după acest moment, așa cum se vede și din graficul de mai jos).

YSlow

YSlow este un plugin integrat în suplimentul Firebug pentru Mozilla Firefox, care analizează paginile web și sugerează soluții de optimizare. Instrumentul se bazează pe un set de reguli aplicate pe siturile web de mare performanță (un fel de cod de bune practici) și, cu ajutorul unor unelte ca Smush.it și JSLint, poate comprima imagini și javascripturi imediat, direct din browser.

Cu alte cuvinte, acest plugin te scutește de lungile nopți nedormite încercând să comprimi tu singur fișierele: în plus, chiar și cu câteva băuturi energizante la bord, se poate întâmpla oricând să ștergi din greșeală o linie importantă de cod, așa că cel mai bine e să lași “mașinile” să-și facă treaba automat.

Google Page Speed

Ultimul sosit pe acest segment este Page Speed (Viteza paginii), pe care îl poți descărca din pagina Google Instrumente pentru webmasteri. În mare, unealta este similară cu YSlow, dar funcționează pe bază de alte reguli create de Google (nu degeaba este cel mai popular motor de căutare). De asemenea la fel ca YSlow, se instalează tot peste Firebug, ca atare poți folosi ambele instrumente în paralel.

2854 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: