0

Piața de software a ajuns la 323 de milioane în 2010

26 mai 2011 | niciun comentariu

Piața de logiciale din România s-a ridicat anul trecut la 323 de milioane de lei, dar producătorii au pierdut alte 574 de mil. venituri potențiale din cauza pirateriei.

Datele reies dintr-un studiu BSA cu privire la fenomenul pirateriei în România. Însă deși piața și-a mai revenit în anul scurs, va mai dura un timp până ce va atinge nivelurile de dinainte de criză (în 2008 piața era cotată la 378 de milioane de lei).

Pe de altă parte un fapt îmbucurător, rata pirateriei a mai scăzut cu un procent, până la 64 la sută, însă rămâne peste media Europei de Est și a doua cea mai mare din UE (după Bulgaria).

România, unul din cei patru granzi est-europeni


Figura 1. Piața de logiciale în țările CRUP* în perioada 2006-2010 (în milioane de lei, conform la BSA)

Cu toate acestea, România a devenit a patra piață ca mărime din Europa de Est, după Polonia (1,4 miliarde de lei), Cehia (1 miliard) și Ungaria (0,55 miliarde). Pirateria s-a redus cu zece procente în ultimii șase ani, iar tendința va continua cel mai probabil și în anii următori.

De fapt, pe segmentul de sisteme de operare, Microsoft, de exemplu, înregistrează o piraterie de sub 50 la sută, iar Apple este aproape imun la această problemă. În schimb, pe partea de divertisment pirateria ajunge chiar și la 90 la sută. O explicație pentru acest fenomen este vânzarea calculatoarelor cu logicial preinstalat.

Pe de altă parte, faptul că multe programe nu sunt încă disponibile în română, nici asta nu încurajează scăderea pirateriei. Nu în ultimul rând, eforturile autorităților române lipsesc cu desăvârșire: poliția antifraudă se laudă cu 28 de condamnări pentru piraterie în tot anul 2010.

——
*CRUP este un acronim pentru Cehia, România, Ungaria și Polonia

2454 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: