0

OTV, Taraf și Mynele TV, în lista canalelor obligatorii pentru operatorii de cablu

29 august 2010 | 1 comentariu

Orice operator de cablu/DTH este obligat prin lege să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune, plus un număr de canale private, care să reprezinte cel puțin un sfert din totalul canalelor distribuite. Deși această prevedere este gândită ca să protejeze televiziunile locale, aplicarea ei în practică poate da uneori rezultate bizare.

Consiliul Național al Audiovizualului a publicat o listă cu 25 de canale “must-carry” (exclusiv TVR-uri), ordonate în funcție de indicele de audiență. Lista conține, pe bună dreptate, canale deja consacrate, care se află oricum de ani buni în pachetele cabliștilor, dar este neclar de ce aceștia sunt forțați să mai facă loc în grilă la niște posturi obscure, departe de orice rol educativ sau cultural.

De fapt, această aberație a apărut din simplul fapt că în România sunt prea puține canale gratuite, iar majoritatea canalelor străine (ca Eurosport, Cartoon Network, Discovery) costă. Totuși, în lista de canale obligatorii la retransmisie nu se puteau include decât servicii de programe gratuite. Ca atare, CNA a umplut foaia cu tot ce a mai rămas, fără să mai bage de seamă calitatea: așa veste bună n-au mai pupat televiziunile de nișă de la înființare încoace.

Bineînțeles, cantitatea de canale must-carry variază în funcție de numărul de canale care constituie grila operatorilor. În consecință, abia în pachetele digitale (+100 de canale) vor trebui incluse toate cele 25 de posturi de televiziune. Dar, cum deja majoritatea rețelelor din marile orașe difuzează 60-70 de posturi, canale gen Mynele TV, Taraf sau DDTV vor deveni curând realitate și pentru abonații din aceste orașe. De voie, de nevoie.

2542 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Un comentariu

  1. julian:

    “Tare”, prea “tare”… :(
    În armată m-am dezobișnuit de televizor. Am făcut armata pe vremea când la televizor se difuza duminica emisiunea “Chef de chef”… Probabil că din aceasta cauză nu s-au lipit nici manelele de mine.
    Este trist… este foarte trist când te gândesti că televizorul este pentru unii principala sursă de informațite. Pe alții îi educă…

Postare comentariu: