0

Mult-așteptata tabletă de la Apple se cheamă “iPad”

28 ianuarie 2010 | niciun comentariu

“Altă dată trăiam emoțiile astea cu echipa națională”, scria Andi Moisescu pe Twitter cu puțin timp înaintea lansării noului iPad. Cum era de așteptat, după zece minute, situl a picat din cauza numărului mare de tweeturi din momentul dezvăluirii. Acum că lucrurile s-au mai calmat și avem toate datele, haideți să aruncăm o privire de ansamblu peste noul dispozitiv Apple.


iPad cântărește 680 de grame și vine dotat cu un ecran de 9,5 țoli, cu aceleași capacități multi-touch ca pe iPhone. Tot la fel ca precursorul său, are integrate tehnologiile 802.11n Wi-Fi și Bluetooth 2.1+, un accelerometru și o busolă. În plus însă, iPadul are un procesor nou-nouț “Apple A4″ de 1GHz, capabil să redea 10 ore de video de înaltă definiție (HD) într-un singur ciclu de baterie.

Pe partea de software, pe lângă aplicațiile regăsite deja pe iPhone (și cele aproape 140 de mii din AppStore), Apple a creat o versiune specială a suitei de birou iWork, care profită la maxim de capacitățile tactile ale dispozitivului. De asemenea, unul din noile programe care vor rula pe iPad este “Pensule” (Brushes), un fel de Paint optimizat pentru touchscreen. Deocamdată, sistemul de operare pentru iPad nu este disponibil în română.

Nu în ultimul rând, mai merită menționat că tastatura fizică mult-râvnită de fanii iPhone și-a făcut loc între accesorile livrate cu noul gadget.

În America, prețurile încep de la 500 de dolari (1170 de lei) pentru versiunea cu 16GO spațiu de stocare și ajung la 700 de dolari (2050 de lei) pentru cea de 64GO. Vorbim aici de modelul cu receptor Wi-Fi; pentru conectivitate prin 3G însă, cumpărătorii vor mai scoate din buzunar alți 130 de dolari. Nu se știe încă cât va costa iPad în România, dar, având în vedere practicile anterioare, este de așteptat să se schimbe doar moneda (din dolari în euro), cifrele rămânând aceleași.

Totodată, Apple va pune la dispoziția utilizatorilor un magazin online de cărți electronice, iBookstore, care va deveni operațional în timp pentru începerea livrărilor, la sfârșitul lunii martie (iPad 3G va fi lansat ceva mai târziu, după ce se vor finaliza negocierile cu operatorii din fiecare țară).

3275 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: