0

Licențele Creative Commons nu pot fi revocate

6 martie 2011 | niciun comentariu

Astăzi tot mai mulți creatori de conținut descoperă avantajele unei licențe Creative Commons: creșterea notorietății, mai puține bătăi de cap, plus faptul că merg mână în mână cu practicile curente de pe Internet.

Când Flickr a introdus modalități de monetizare a fotografiilor postate pe sit, o nouă întrebare a început să-i macine pe creatorii de conținut: Ce se întâmplă dacă într-o zi mă decid brusc să renunț la această licență?

Getty Image, serviciul prin care sunt plătiți utilizatorii Flickr, este ceea ce numim noi o bursă de imagini, adică un loc de unde firmele, agențiile de presă, sau orice alte persoane interesate, pot cumpăra drepturile de folosire ale unei imagini. Problema este însă că odată intrate în acest mecanism, Getty Images Inc. obține toate drepturile asupra de acele fotografii, chiar și dacă acestea au fost licențiate Creative Commons.

Clarificarea vine chiar de la sursă: licențele CC nu sunt revocabile.

Altfel spus, nu poți opri pe nimeni să-ți folosească în continuare munca, dacă dintr-o dată te hotărăști să renunți la Creative Commons și să cedezi drepturile exclusive asupra la un material. Deși poți alege oricând să schimbi licența, asta nu scoate din circulație orice copie preexistentă a materialului în cauză.

De aceea este și greu să demonstrezi că materialul tău a fost preluat/copiat înainte sau după ce ai renunțat la licența Creative Commons.

Concluzia: Gândește-te de două ori înainte să alegi o licență Creative Commons, așa încât să nu fie nevoie să te răzgândești mai târziu.

3208 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: