0

iOS 4 s-a lansat: ce aduce în plus noul SO pentru iPhone?

21 iunie 2010 | niciun comentariu

Apple a lansat astăzi al treilea update major la sistemul său de operare pentru iPhone și iPod Touch. Prezentat în avanpremieră la conferința Apple din martie, iOS 4 aduce în sfârșit mult-doritul multitasking pe iPhone-urile de generație mai veche, și suport pentru tastaturile fizice.

Dar nu este vorba de acel multitasking cu care ne-am obișnuit pe desktop. Modul în care iOS 4 rulează aplicații multiple în fundal este limitat. Asta înseamnă că nu toate aplicațiile terțe vor putea lucra simultan, ci doar cele care sunt special dezvoltate pentru noua versiune a sistemului de operare. Apple se laudă în schimb că noua funcționalitate nu va încărca procesorul și nici nu va drena bateria. În plus, cu iOS 4, aplicațiile compatibile se vor porni de acolo de unde le-ai lăsat, sărind peste timpul de încărcare.

Până una-alta, haideți să vedem la lucru câteva din funcțiile disponibile odată cu iOS 4, în acest clip video publicat pe TiPb.com:

O altă noutate este suportul pentru tastatură fizică. Utilizatorii vor putea conecta prin Bluetooth o tastatură wireless, ca să scrie mai comod pe iPhone. Până acum, singura soluție era tastatura virtuală de pe ecranul telefonului, cam dificil de nimerit uneori.

La capitolul foto, Apple și-a propus să îmbunătățească “cu picătura” camera de pe iPhone. De această dată, au adăugat zoomul digital (5x) și funcția de focalizare video.

În total sunt 100 de funcții noi în iOS 4, dintre care majoritatea (corector ortografic, fundale pentru ecranul principal sau foldere pentru organizarea aplicațiilor) sunt banale. Aceste funcții, însă, nu vor fi toate disponibile pentru orice generație veche de iPhone sau iPod Touch. De fapt, posesorii primului iPhone nici măcar nu vor putea face update, iar iPhone 3G va primi doar câteva dintre îmbunătățiri din cauza hardware-ului slab (iPhone 3G nu va avea, de exemplu, multitasking).

Cum era de așteptat, în doar câteva ore de la lansare au apărut pe forumuri și informațiile despre deblocare și jailbraking — normal iPhone-urile se vând codate în rețea iar utilizatorii pot descărca doar aplicații agreate de Apple.

iOS 4 este sistemul de operare nativ al noului iPhone 4 (care va fi disponibil, la rândul lui, spre sfârșitul săptămânii) și conține, pe lângă aceste 100+ funcții, încă câteva aplicații create exclusiv pentru iPhone 4. Este și cazul FaceTime (aplicația de apeluri video), motorul care, speră Apple, va împinge vânzările gadgetului către noi culmi.

4472 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: