0

“Intră să vezi asta!” Primul troian românesc în Yahoo! Messenger

3 decembrie 2009 | niciun comentariu

Kaspersky Labs România a indentificat un virus troian care vorbește în română cu utilizatorii pe Yahoo! Messenger.

Trojan-IM.Win32.Agent.ae este un cal troian, care odată instalat în calculator, începe să trimită prietenilor din lista de Messenger linkuri către un blog aparent onest, fără să ridice de la început suspiciuni de rele-intenții. Apoi, odată ajuns pe blogul respectiv, vizitatorul e rugat să descarce un „codec” sau “insert” special pentru a vedea conținutul video publicat pe acel sit. Evident, fișierul descărcat nu este altceva decât un virus.

Acesta este un exemplu al unei adevărate strategii de inginerie socială. Mesajele vin de la unul dintre prietenii pe care îi avem în lista de Messenger, pe linii de text diferite, imitând perfect o conversație reală. Majoritatea dintre noi avem încredere în persoanele cu care interacționăm zilnic online, de aceea nu le suspectăm că ar putea avea intenții malițioase.
Ștefan Tănase, Senior Researcher Kaspersky Lab

Apoi apar câteva lucruri care fac conversația foarte credibilă: buzzul, element nelipsit din conversațiile pe Messenger și, cireașa de pe tort, greșelile de ortografie.

Astfel se explică și numărul mare de accesări ale linkului respectiv, și cele peste 10 mii de descărcări ale falsului codec în mai puțin de 24 de ore, conform statisticilor de pe www.fisier.ro. Între timp, Blogger, platforma care găzduia blogul în cauză, a fost informat de situație, iar linkul troianului nu mai este accesibil.

Via Kaspersky blog.

5716 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: