0

Google Nexus One – un alt vânător de iPhone

7 ianuarie 2010 | niciun comentariu

Google a lansat marți propriul său smartphone, promovat sub marca “Nexus One”. Este pentru prima data când Google depășește granița software, cu un produs gândit ca să fie vândut direct consumatorilor. Scopul declarat este de a-i cuceri pe cei 33 de milioane de utilizatori de iPhone.


Sunt imediat trei ani de când Steve Jobs a prezentat revoluționarul iPhone publicului larg. Odată cu el, industria s-a schimbat complet, iar telefoanele au devenit mici computere, capabile să preia tot mai multe dintre funcțiile calculatoarelor desktop. Răspunsul Google vine cu noul Nexus One, asemănător în mare măsură cu un iPhone, dar care rulează o versiune nouă a sistemului de operare produs “în casă”, Android (prezent de altfel pe alte câteva dispozitive încă din 2009). Asta îi permite să facă tot felul de manevre ingenioase, ca recunoașterea vocală de exemplu. Și totuși, ce aduce acest telefon nou milioanelor de utilizatori de iPhone?

Nu ne dorim să transmitem un mesaj special iPhone-ului. Mai degrabă consumatorilor. Cred că alternativa este importantă pentru consumatori.
Andy Rubin, vice-președinte pe inginerie la Google (via CNN)

Google mai are mult de lucru pe piața de smartphone-uri, unde Nokia încă deține poziția de lider cu 39% din piață. În același timp, RIM (producătorii Blackberry) cu 21% și Apple cu 17% recuperează tot mai mult teren în fața producătorului finlandez. Cifrele date de Gartner arată că Android abia atinge 3,5% din segmentul smartphone.

Nexus One vs. iPhone

Nexus One are un ecran mai mare decât telefonul produs de Apple, și ceva mai subțire și îngust—deși puțin mai lung. În plus, vine cu o cameră de 5 megapixeli și autonomie în covorbire mai mare decât pe iPhone. În schimb, gadgetul Google are mai puțin spațiu de stocare pentru aplicații (de fapt și aplicațiile disponibile sunt în număr mai mic pentru Android decât pentru sistemul de operare de pe iPhone), iar performanțele jocurilor și media nu se ridică la nivelul orginalului.

Îmi place felul în care sunt integrate rețelele sociale cu aplicația de contacte. Apeși odată pe poza unei persoane din Contacte și poți să alegi rapid dacă vrei să suni, să trimiți un e-mail sau un mesaj, sau să o cartografiezi—fără să deschizi măcar cartea de vizită a persoanei de contact. Mi-au plăcut de asemenea pozele și clipurile video pe care le-am făcut cu camera de cinci megapixeli dotată cu bliț, mai performantă decât cea de pe iPhone. E interesant că poți să vezi un slideshow sau să asculți muzică direct pe ecranul desktop.
Walter Mossberg pentru All Things Digital
În fine, Nexus nu a fost parcă șlefuit destul, ca iPhone-ul. Butoanele de sub ecran (Înapoi, Meniu, Ecran principal, Căutare) nu sunt suficient de sensibile, iar uneori îți ignoră complet comenzile. Unul dintre fundalele animante se blochează cu mesajul: “Scuze! Aplicația Android Live Wallpapers s-a închis neașteptat. Reîncercați.” (Notă pentru Google: Am încercat. Același lucru.) Dar poate că nici nu contează că Nexus One nu este “nirvana”. Google spune că este doar primul dintr-o serie mai lungă de telefoane.
David Pogue, pentru New York Times
Funcția de reducere a zgomotului este foarte folositoare. Dispozitivul are un al doilea microfon în spate care monitorizează sunetul de fond și îl elimină automat. Se descurcă bine cu zgomotul produs de mașinării sau fâsâitul vântului. Conform testelor mele, apelanții au observat o îmbunătățire a calității convorbirii pe acest telefon, în comporație cu Droid sau iPhone.
Michael Arrington pentru TechCrunch

Pentru început, Nexus One va putea fi cumpărat doar de pe situl Google, la un preț de 530 de dolari americani, dar va apărea ulterior și în oferta operatorilor telecom la prețuri începând cu 180 de dolari. În România este așteptat la Vodafone, mai încolo anul acesta.

2292 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: