0

Google își favorizează propriile servicii în rezultatele căutării

26 iunie 2011 | niciun comentariu

Ce șoc, nu-i așa? Te-ai fi așteptat pe bună dreptate ca o firmă privată să-și poată plasa propriile produse mai bine pe propriul site. Greșit!

Google deține peste 95 la sută din piața de căutare pe Internet, așadar dacă acuzațiile se dovedesc corecte, compania poate fi penalizată drastic pentru distorsiunea concurenței. Câteva state americane investighează deja această chestiune.

În secolul XXI, avem o serie de restricții legislative în domeniul concurenței, tocmai pentru a o proteja de monopoluri (nu am vrea să ne întoarcem la comunism, nu?):

Companiile aflate în poziţie dominantă au suficientă putere economică pentru a acţiona fără a ţine seama de concurenţi sau de consumatori. De aceea, abuzul de poziţie dominantă de către firmele care deţin asemenea poziţii este ilegal.
— Politica UE în domeniul concurenței

Altfel spus, nimeni nu împiedică Google din favorizarea propriilor produse, dar autoritățile antitrust se tem că prin asemenea practici, compania americană ar vrea să elimine concurența. Ceea ce evident nu-i poate decât dăuna consumatorului final: lipsa concurenței înseamnă produse mai proaste și prețuri mai mari.

Cazul Microsoft reeditat?

Timp de zece ani de zile, Microsoft s-a bătut cu autoritățile din Europa și America pentru ceea ce avea să devină cel mai scump proces antitrust din istorie. Pentru faptul că-și favorizase propriul browser Internet Explorer și lectorul Windows Media Player, gigantul din Redmond a plătit de-a lungul timpului amenzi de peste un miliard de euro Comisiei Europene.

Astăzi, în Europa, Windows se vinde într-o ediție specială fără Windows Media Player, iar utilizatorii de pe tot continentul sunt îndemnați la prima pornire a Windowsului să-și descarce propriul navigator, în loc să fie serviți din start cu Internet Explorer.

Ca atare, acum avem o concurență puternică pe piața browserelor, și asta nu poate fi decât benefic, chiar și pentru fanii Microsoft: iată, Internet Explorer, după ani de paragină, a reușit veni anul acesta cu o versiune cu adevărat competitivă și inovativă.

2146 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: