0

Fără filme în iTunes România: Apple ne-a spălat oare creierii?

28 octombrie 2011 | niciun comentariu

Ieri Apple a lansat iTunes Films în tot estul Europei, mai puțin România. Ce este mai șocant nu e faptul că țara noastra a fost exclusă, ci mai degrabă reacția unor internauți la auzirea veștii: “cum de au uitat de România”, “sigur distribuitorii români s-au haladit la bani” și deja celebrul “bulgarii sunt peste noi”.

null

Ei bine, nu așa se pune problema. De fapt atât pe segmentul de muzică online cât și pe cel de filme online, România stă surprinzător de bine. Spre deosebire de țările din jur, întreprinzătorii autohtoni s-au mișcat mai bine și au reușit încheierea unor contracte de exclusivitate cu distribuitorii de film. Contracte la care nicio companie normală nu ar renunța doar de dragul Apple.

Ranchiuna din fanboy-ii Apple este cu atât mai hilară cu cât iTunes Films e în sine o comedie. Cu un catalog de doar 270 de titluri, și niște prețuri suprarealiste, iTunes nu ar putea concura într-o lume întreagă la cap magazinele locale.

În concret, dacă arendarea celui mai recent film din seria Pirații din Caraibe, „Pe ape și mai tulburi” costă aproximativ 13 lei pe Muvix, în iTunes Europa prețul saltă de 17 lei. Vorbim de aceeași calitate de imagine și sunet, plus că Muvix oferă filmele cu traducere în limba română (subtitrare sau dublaj, după caz). Pe DolceTV filmele ajung chiar la 11 lei.

Așa că, deocamdată Apple va trebui să mai cedeze din pretenții pentru a putea intra pe piața locală, cu atât mai mult cu cât România, măcar în domeniul muzicii și al filmelor, poate negocia de pe o poziție de forță. E evident, casele de producție românești nu pot negocia la același nivel cu care o fac maltezii sau ciprioții, unde industria de profil este practic inexistentă.

Cu toate acestea, cel mai probabil nu va dura mult şi vor apărea filme şi în magazinul iTunes românesc, date fiind noile condiţii legale publicate la sfârşitul lui septembrie, care vorbeau şi pentru noi despre filme şi despre reţeaua de socializare Ping.

6644 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: