0

De Crăciun: cum facem o felicitare în Photoshop?

21 decembrie 2009 | niciun comentariu

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun. Deci, cum ne felicităm cunoștințele? În mod normal printr-un simplu SMS, dar ce zici să facem ceva mai special anul ăsta: o felicitare unică de la A la Z. Doar cu puțin Photoshop, așa cum se va vedea în acest mic curs, pot ieși lucruri grozave!

Deci… cum se face?

Pentru început hai să desenăm o figurină cu Moș Crăciun. În funcție de talent poți concepe tu singur una, sau să cauți schițe făcute de alții pe Internet. Ideal ar fi a o desena la rezoluție cât mai mare pentru ca apoi, funcție de necesități, să o poți mișcora oricând.

După ce am terminat cu desenatul schiței, selectăm fiecare articol din desen cu ajutorul instrumentului “Baghetă magică” (comandă rapidă: W) și îl colorăm cu o pensulă mai specială (de exemplu frunza de arțar din pensulele standard Photoshop).

Apoi facem un nou fișier de dimensiuni 700×800 pixeli, care va fi la final felicitarea noastră. În el, creăm un strat nou denumit “cadran gri sus”, în care desenăm un dreptunghi gri, pe toată lățimea, dar care să nu acopere în înălțime decât prima jumătate a fișierului. Pe urmă, într-un alt strat (hai să-l numim “dreptunghi alb sus”) conturăm un dreptunghi alb, care să-l acopere pe primul aproape în totalitate, cu excepția marginilor (margini care nu ar trebui să depășească 5 pixeli înălțime). De aici și denumirea de cadran pe care am dat-o primului strat.

Bun, deci avem un cadran gri în prima jumătate a imaginii, ne trebuie unul și în partea de jos (de fapt, aceste cadrane vor fi filele felicitării). Selectăm cele două straturi deja create în fereastra “Straturi” (comandă rapidă: F7), clic dreapta și alegem comanda “Duplicare straturi…” din meniul contextual. Dublurile le vom redenumi “cadran gri jos” și, respectiv, “dreptunghi alb jos” pentru a le deosebi de primele. Menținând noile straturi selectate, le mutăm cu ajutorul instrumentului “Deplasare” (primul din bara de instrumente din stânga ecranului) în jumătatea sudică a imaginii.

Bun, mai lipsește doar să-l adăugăm pe “Moșu’” în primul cadran și ar trebui să ajungem aici (clic pentru imaginea mărită):

Este momentul să punem și un mesaj. Pentru o impresie bună, fontul utilizat la scrierea dedicației trebuie să fie mai special. De data asta, am ales fontul Pointy (inclus standard în Photoshop), dar ai bineînțeles multe alte variante.

Pentru a putea manevra textul trebuie mai întâi să-l rasterizăm (clic dreapta pe stratul textului și alegem “Rasterizare text”), ceea ce înseamnă că nu va mai fi editabil—deci mare grijă ce scrii. Apoi fuzionăm textul cu desenul lui Moș Crăciun (selectăm cele două straturi, apoi alegem “Fuzionare straturi” din meniul contextual).

În continuare, stratul nou format îl duplicăm, apoi îl răsturnăm folosind meniul Editare › Transformare › Transformare simetrică verticală; urmează să aliniem cei doi moși în oglindă, unul în continuarea celuilalt:

Adăugăm și puțin efect de încețoșare (Filtru › Neclaritate › Neclaritate gaussiană) pentru cadranele negre (rază: 8 pixeli):

Apoi selectăm un dreptunghi de 20-30 de pixeli înălțime în jurul liniei de demarcație dintre cele două replici ale imaginii (dar care să nu depășească marginile laterale ale cadranelor) și aplicăm neclaritatea gausiană straturilor “dreptunghi alb jos” și “dreptunghi alb sus” (rază: 10 pixeli).

OK, fuzionăm straturile din partea de sus a imaginii între ele și mutăm noul strat pe ultima poziție, chiar deasupra de fundal. Vei observa că pe burta lui Moș Crăciun apare, din greșeală, un mic degradeu.

Nu te preocupa, îl eliminăm foarte ușor: marchează zona cu dreptunghiul de selecție (exact ca în figura de mai sus), apoi golește pe rând selecția din straturile “dreptunghi alb jos” și “cadran gri jos”.

11326 vizualizări, 3 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: