0

Cum verific dacă situl meu se afișează corect pe toate rezoluțiile?

25 mai 2009 | niciun comentariu

Multora dintre web-designeri li se întâmplă să le meargă situl beton acasă, dar atunci când intră pe el de altundeva să se afișeze incorect. Există mai multe lucruri pentru care se poate întâmpla asta. De aceea iată două sfaturi ca să te asiguri că situl tău se vede bine și pe alte computere.

Afișarea corectă pe toate rezoluțiile
Cel mai simplu e să verifici afișarea sitului pe mai multe rezoluții. Asta se face cu un clic dreapta pe spațiul de lucru (desktop) și deschiderea meniului “Proprietăți Afișare” (Display Properties). În fila “Setări” (Settings), te poți juca cu mai multe rezoluții și verifica cum arată situl tău. Cel mai bine, totuși, e să setezi o lățime implicită pentru situl tău, așa încât toți utilizatorii să vadă pagina corect (doar că vizitatorii cu rezoluția de lățime mai mai mică vor trebui să gliseze lateral, iar cei cu rezoluția de lățime mai mare vor vedea pagina cu margini laterale).

Ținând cont că cei mai mulți utilizatori de Internet folosesc la moment 1024×768, cel mai bine e să-ți optimizezi lățimea pentru această rezoluție. Cu un raționament simplu, scăzând elementele de browser ca glisorul (scroll bar) și altele, ajungem la o rezoluție în jurul dimensiunii de 960px. Această lățime mai are în plus avantajul de a avea mulți divizori și, deci, posibilitățile de aranjare a unui număr de elemente de lățime egală sunt diverse.

Pentru a stabili o lățime de 960px, introdu următorul cod în CSS, după tagul <style type=’text/css’>:

#wrapper{
width:960px;
margin:0 auto;
text-align:left;
}

*Notă: În loc de wrapper poți pune orice identificator (ID) de element de pe pagina ta: ideea e doar să fie cel mai lat dintre ele.

Afișarea corectă pe toate browserele principale
Acum că am rezolvat cu rezoluțiile, mai rămâne de verificat afișarea pe diferite browsere. Între browsere există diferențe de interpretare a CSS-ului, de aceea trebuie să vezi care sunt acelea care nu funcționează bine cu situl tău.

Pentru asta există Browsershots, un sit care face capturi ecran ale sitului tău pe majoritatea browserelor folosite de internauți pe principalele sisteme de operare Mac, Windows, Linux și BSD. Situl e disponibil în română și simplu de folosit. Trebuie doar să bagi adresa URL a sitului și vor începe să apară capturile, până la ultima, apoi le poți salva și studia în detaliu. Iar odată găsite erorile, poți căuta pe Google cum să le rezolvi pentru fiecare bowser în parte.

4135 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: