0

Ce-i costă pe cei de la Yahoo! să vină în România

6 noiembrie 2010 | 1 comentariu

În decembrie se împlinesc trei ani de la anunțul glorios al lansării Yahoo! în România, dar puține lucruri s-au mișcat din loc de atunci. Criza, se spune, a pus în standby acest proiect și chiar dacă piața online nu a părut foarte afectată de pe urma ei, planurile Yahoo nu s-au concretizat nici până astăzi.

La capitolul zvonuri însă, anul 2010 nu a stat deloc rău. Inițial s-a vorbit de o lansare Yahoo.ro în luna iulie, apoi evenimentul a fost reprogramat pentru ultimul trimestru al anului. Dar, potrivit Mediacafe, agenția de publicitate Yahoo! în România, nici aceasta dată nu mai este realistă.

Deci ce știm deocamdată?

Yahoo! a anunțat la sfârșitul lui iunie că va oferi suport tehnic pentru serviciile sale în limba română dintr-un centru tehnic amplasat în Cairo (de fapt un centru tehnic IBM). Două luni mai târziu s-a lansat și motorul de căutare Yahoo! Search România, iar în acea perioadă se zvonea că Yahoo.ro va apărea până la sfârșitul anului.

În realitate, Yahoo! este încă în stadiul de recrutări: se caută un manager de țară, care să fie responsabil cu tot ceea ce înseamnă conținut în varianta locală a portalului. Practic el se va ocupa de parteneriatele cu furnizorii locali de știri, pentru că, trebuie să știți, portalul Yahoo.ro nu va produce în sine conținut, ci va fi mai degrabă un amalgam de informații de pe alte situri românești.

Mihai Fanache (Mediacafe) explică: “Noul angajat local al Yahoo! va fi român și se va ocupa, după cum îi spune și titulatura, de managementul conținutului pe un nou sit ce urmează a fi lansat – ro.yahoo.com”.

Despre termene este greu de vorbit după atâtea și atâtea amânări. Cel mai plauzibil, versiunea românească a Yahoo! va apărea atunci când noul Mail va fi și el gata. La sfârșitul lui octombrie, Yahoo! a prezentat publicului o versiune de test a noului Mail, însă, luând în considerare precedentele, este de așteptat ca perioada lui de dezvoltare să mai dureze alte opt luni (în 2007 Yahoo! a lansat o nouă versiune de Mail după aproape un an de teste).

Hotnews l-a prins miercuri la București pe Chris Heilmann (Yahoo!), însă nici el nu s-a hazardat să vorbească despre extinderea gigantului în România: “Nu eu iau aceste decizii, dar lansăm acum de exemplu Yahoo! în Iordania și în alte piețe asiatice, însă nu vă pot da detalii despre alte lansări, meseria mea este să le spun oamenilor ce se întâmplă, nu ce se va întâmpla.”

Google va deschide un birou la București

Indecizia Yahoo! este undă verde pentru Google. Dan Bulucea, fost director la Microsoft, va conduce începând de luna aceasta un birou de afaceri în capitala României:

“Scopul Google este de a oferi utilizatorilor români, care sunt foarte activi online, și mai multe instrumente utile și inovatoare în limba locală, precum și de a ajuta companiile românești să aibă o prezență online și să își dezvolte afacerile prin intermediul Internetului. România este o țară foarte interesantă pentru Google, unde vedem oportunități atât în ce privește utilizatorii individuali, cât și companiile”, se arată într-un comunicat remis de companie.

4675 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

Un comentariu

  1. SMASH.ro:

    Mulțumesc Radu pentru informații!

Postare comentariu: