0

Ce este Twitter și ce face butonul “retweet” pe blog?

3 mai 2009 | 8 comentarii

Twitter e poate cel mai bun serviciu pe care îl folosesc zilnic ca să atrag trafic pe pagina mea.

Despre Twitter mulți au auzit cu ocazia protestelor de la Chișinău, atunci când majoritatea siturilor .md erau blocate iar Twitter era una dintre puținele alternative de informare liberă (pentru nostalgici las aici un link la #pman). Atunci ziarele au vorbit de “revoluția Twitter”. Dar ce e Twitter de fapt și la ce folosește mi-a luat destul de mult timp să pricep. Twitter e un sit gratuit de microblogging în care fiecare postează mesaje scurte – “tweets” (maxim 140 de caractere) despre starea lui, despre ce face sau despre ceva ce i se pare interesant. Adică cam ca statusul de pe mess sau mai bine zis ca un mass. Fiecare dintre prietenii tăi (“followers”) vor primi mesajele tale. Iar tu vei primi toate mesajele celor pe care îi urmărești. Poți folosi Twitter și ca un chat rapid – mai trebuie doar să pui înaintea mesajului @nick (nick se înlocuiește cu nickul amicului), cam așa cum făceam demult cu bătrânul mirc.

Eu mi-am făcut cont în 2 minute. Twitter se poate folosi prin browser, dar există și câteva aplicații speciale pentru asta, cum e twhirl pentru Mac și Windows, twitfire (asta e gratis) și alte 10 de cumpărat pentru iPhone sau pluginul de Firefox Twitbin. Poți și să primești sau trimiți până la 250 de SMS-uri lunar, dar asta s-ar putea să coste. Dacă au mai rămas dubii, iată aici niște linkuri: 1 2 3

Și totuși… Ce e butonul “retweet” de sub fiecare postare din situl ăsta și la ce folosește? Ai remarcat probabil butonul verde de sub fiecare postare, mă refer la “dânsul”:

După nume, sigur “ai dat cu sama“: butonul are legătură cu Twitter. La fiecare clic, se deschide o pagină nouă Twitter; în pagina asta, în dreapta sus se află bara pentru mesaje Twitter, care e deja completată cu titlul postării de pe blog și adresa în format scurt (l-a început nici eu nu pricepeam ce-i cu ele; de ex. pentru postarea asta adresa e http://bit.ly/g97YU). Mai rămâne doar să adaugi de la tine ce vrei (atenție, limita rămâne de 140 de caractere în total) și clic pe “update” ca să o vadă toți “urmăritorii”. Bine, nu e obligatoriu să folosești acest buton, “retweet”-ul se poate face și manual punând linkul către situl meu într-un tweet (linkul poate fi pus și în forma lungă, Twitter îl va scurta automat).

La ce ajută asta? Păi, Tweetmeme.com, un alt sit, face un clasament al celor mai bune linkuri bazat pe numărul de apariții ale linkului în Twitter. Cele mai bine clasate apar pe prima pagină a sitului și primesc deci multă reclamă gratis. De asta, mersi mult la fiecare “retweet”. Tweetmeme.com nu este singurul astfel de sit, mai există câteva, dar e deocamdată cel mai bun.

Cum să adaug butonul “retweet” pe blogul meu?
Asta e foarte ușor. Doar copiază textul sursă din pagina asta în șablonul (template) blogului tău; nu uita să schimbi variabila tweetmeme_url = <data:post.url/> dacă folosești Blogger.

8782 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

8 comentarii

 1. RAUL:

  Mane nici acum nu prea inteleg mare lucru,da’ nu din vina ta , tu ai explicat bine,dar nu am fost interesat eu pana acum,desi am internet de 3 ani,sa imi fac cont pe twitter.Acum,citind ce ai explicat,am mai inteles cat de cat ceva.Multumesc pt lamurire!

 2. Dan:

  Cred că cel mai bine înțelegi folosindu-l. Și mie mi-a luat destul de mult timp să-i înțeleg rostul.

 3. bsky:

  Sal, nu am inteles treaba cu variabila, poti sa explici putin? Si unde copiez codul? dupa ]]> ? Ms

 4. Dan:

  @bsky,

  Pentru Blogger, codul e:
  <script type="text/javascript">
  tweetmeme_url = 'http://adresa-ta.ro';
  </script>
  <script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>

  Ca să îți meargă bine în fiecare pagină trebuie să înlocuiești acel ‘http://adresa-ta.ro’ cu ‘<data:post.url/>’ (astfel ți se va genera adresa URL automat pentru fiecare pagină în parte). Acum unde trebuie să-l plasezi? Caută o linie similară cu asta în codul tău:

  <b:loop values='data:posts' var='post'>

  Plasează codul undeva după această linie, dar înainte de codul ‘</b:loop>’. Apoi joacă-te cu codul, mută-l mai sus, mai jos ca să ajungă exact unde vrei.

 5. bsky:

  Multumesc mult.
  Uite si blogu meu, (mai am de lucru la el) http://msoundtracks.blogspot.com/

 6. unfanromam:

  cum sa fac si eu sa adaug prieteni pe witter? sau nu se adauga
  va rog spunetimi si mie

 7. unfanromam:

  twitter ma scz

 8. Dan:

  @unfanromam,

  mergi la pagina oricărei persoane de pe twitter, si dai “follow”, butonul care e chiar sub denumirea persoanei pe care vrei să o urmărești.

Postare comentariu: