0

Câteva sfaturi pentru reducerea timpului de încărcare a sitului

20 iunie 2009 | 1 comentariu

Codul scris prost și încorporarea excesivă a conținutului din alte pagini web (widgeturi, clipuri Youtube și altele) pot enerva vizitatorii unui sit, iar asta înseamnă mai puțin trafic.

Cum mai toată lumea are acces acum la o conexiune broadband, designerii web au uitat vremurile când se luptau pentru fiecare milisecundă în minus. Totuși, timpul de încărcare a unui sit nu este deloc ceva de ingorat. Iată deci de ce am pus mai jos câteva instrumente utile pentru optimizarea încărcării unui sit.

În general, sunt bine de urmat câteva direcții:

  • Mai puține solicitări HTTP: 80% din timpul de încărcare al unei pagini se datorează interfeței: descărcarea imaginilor, stilizărilor, scripturilor, flash-urilor; reducerea lor e cheia pentru un timp de încărcare optim.
  • Controlul cache: tagurile de expirare evită solicitările HTTP inutile la fiecare întoarcere pe sit.
  • Compresarea conținutului: Gzip e cea mai populară și mai eficientă metodă de compresie, care reduce durata răspunsului cu până la 70%.
  • Ordonarea stilizărilor și javascript: scripturile de stil se așează la începutului codului, iar scripturile Java la capătul lui pentru o performanță sporită.
  • Dimensiunea imaginilor: graficile trebuie să aibă exact dimensiunea utilă; folosirea unei imagini de 500px lățime cu atribute HTML de redimensionare acolo unde e nevoie de o lățime de 100px, numai va îngreuna încărcarea.

Pe situl Yahoo! găsești o continuare a listei. Bineînțeles, totul trebuie adaptat la specificul fiecărui sit.

Chiar dacă la prima vedere situl tău nu pare să aibă nicio problemă, măcar de curiozitate ar fi bine să faci un test de viteză. Primul test îl poți face pe www.websiteoptimization.com. Urmărește recomandările, iar dacă ai câteva puncte roșii înseamnă că n-ar strica să treci la optimizarea timpului de încărcare.

Pentru asta ai nevoie de un instrument care să identifice scripturile proaste și să poată să-ți facă recomandări clare. YSlow e un supliment Firefox integrat cu unealta web Firebug. Împreună fac un diagnostic al paginii web și oferă statistici și sugestii concrete pentru îmbunătățirea performanței javascripturilor, și codurilor HTML ori CSS, plus multe unelte automate de optimizare. Atenție, nu funcționează decât în Mozilla Firefox.

În plus, aici găsești un cod de compresie pentru siturile care suportă PHP: autorul se laudă că micșorează timpul de încărcare a paginii de cinci ori.

3877 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

Un comentariu

  1. Vasile:

    Pentru cei ce doresc reducerea timpului de incarcare a site-ului le recomand sa isi transfere site-ul pe un pachet de gazduire cu servere SSD+LiteSpeed. Se observa o mare crestere a performantei! Site-ul o sa se incarce mai repede iar bazele de date o sa fie citite mai repede.

Postare comentariu: