0

Câteva lămuriri despre formatele de imagini: BMP, JPG, GIF și PNG

12 noiembrie 2010 | 1 comentariu

Astăzi, când vrei să salvezi o imagine în Photoshop, sau chiar și în cel mai banal editor fotografic, ai la dispoziție cel puțin cinci formate de fișiere, fiecare cu propriile avantaje. Dar chiar dacă denumiri ca JPG, GIF sau PNG ne sună tuturor cunoscute, în realitate nimeni (cu excepția profesioniștilor) nu prea pune preț pe ele. În acest articol, te învățăm ce înseamnă și care sunt beneficiile și dezavantajele fiecăruia.

De la stânga la dreapta, formatele JPG (dimensiune: 6 KO), GIF (24 KO) și PNG (112 KO).

Bitmap (.bmp)

Acest format a intrat deja în analele manualelor de informatică, datând încă de la începuturile Windowsului. Deși imaginile digitale salvate ca .bmp au o calitate medie spre înaltă, dezavantajul lor rezidă în dimensiunea supraevaluată. De aceea formatul nici nu mai este folosit decât pentru pictograme și imagini de dimensiuni reduse.

JPEG (.jpg)

Norma JPEG (acronim pentru Joint Photographic Experts Group – Masa rotundă a experților fotografici) este rezultatul unor proiecte de cercetare care au început prin anii 1980, odată cu primele experiențe de laborator în ale tehnicilor de compresie a imaginilor. Cu timpul JPEG-urile au ajuns standardul cel mai des întâlnit pe Internet, tocmai din cauza gradului foarte mare de comprimare.

Într-adevăr, un fișier JPEG poate fi comprimat la o scară de până la 100:1, în funcție de configurări, ceea ce îl făcea foarte avantajos mai ales în era conexiunilor dial-up.

Graphic Interchange Format (.gif)

GIF este acronimul pentru compresia fără rabat de calitate. “Graphic Interchange Format” folosește algoritmul Lempel-Ziv-Welch (la fel ca fișierele TIFF) și reușește compresii de până la 90 la sută, cu toate acestea este foarte limitat de o gamă fixă de 256 de culori.

Pentru că nu pierde din precizie, formatul GIF este folosit în general în grafică, geometrie sau în designul logo-urilor (dat fiind că acestea sunt monocrome sau folosesc o paletă mică de culori), dar chiar și așa, acum există formate mai performante, vectoriale, care pot face aceeași treabă mult mai bine.

Portable Network Graphics (.png)

Deși are probabil cel mai bun raport calitate/dimensiune, acest format este indicat doar pentru imaginile care au nevoie să facă o tranziție clară între elementele de tipo- și fotografie. PNG nu răpește din calitate imaginilor, în schimb este încă un format greoi pentru web (ocupă mai mulți octeți decât un JPEG).

La fel ca GIF-urile, dar la un cu totul alt nivel, fișierele PNG pot fi salvate transparente sau translucide, ca să poată fi mai apoi suprapuse peste alte imagini/fundale în paginile web (această caracteristică funcționează în majoritatea browserelor de la Internet Explorer 7 încoace).

Resurse suplimentare
25535 vizualizări, 5 dintre care astăzi

Articole similare

Un comentariu

  1. Alex:

    ai un blog excelent …
    eu am 12 ani si am si eu blog sper sa va placa

Postare comentariu: