0

Revoluția se apropie de final. Poate supraviețui Apple fără Jobs?

20 ianuarie 2011 | niciun comentariu

În ciuda cotei mici de piață, Apple continuă să țină titlurile publicaților online, de o manieră vădit disproporționată față de ceilalți competitori. Dar asta e pe cale să schimbe odată cu retragerea liderului vizionar Steve Jobs de la cârma companiei.

În urma anunțului cu privire la problemele sale de sănătate, acțiunile companiei au scăzut cu 15 miliarde de dolari. Iată deci cât de valoros este Steve Jobs pentru Apple.

Întrebarea care se pune de acum încolo este în ce măsură vor fi capabili succesorii săi să mențină ritmul revoluționar din ultimii ani.

Personalitatea lui Jobs de fătărău 1)arhetipic (așa cum a fost descris de Robert Sutton, profesor de știința gestiunii la Standford, în cartea sa No Asshole Rule) este practic încastrată în valorile companiei.

„Vor fi întotdeauna lucruri de neiertat – cruzimea și manipularea (în special față de Steve Wozniak), infracțiunile din tinerețe, megalomania sa și nevoia de asumare a succeselor altora, însă cel puțin în ultimul deceniu, Jobs ne-a dat cel mai captivant și merituos festival de high-tech”, explica jurnalistul Michael Malone într-un editorial din Wall Street Journal.

Ce se face Apple fără al șaselea simț?

Încă de la începuturi, Steve Jobs a arătat un simț deosebit al succesului, un simț de „toate la timpul lor”.

De exemplu, conceptul de iPad i-a fost pus în vedere magnatului cu ani buni înainte ca măcar iPhone-ul să devină realitate. I-a plăcut ideea, dar a decis că tehnologia tactilă se potrivea mai bine la acea vreme pe un telefon mobil. Nu mai are rost să amintim succesul de care s-a bucurat iPhone-ul, succes care a pavat în ultimă instanță drumul către iPad.

Istoria ne arată și mai bine legătura dintre Steve și companie. La sfârșitul anilor ’80, Apple luase un avânt puternic pe piața de computere de consum și părea că nimic nu-i mai poate sta în cale. Însă perioada care a urmat după plecarea lui Steve Jobs în 1985 s-a transformat în cea mai neagră epocă din istoria companiei. La întoarcerea „idolului” în 1997 Apple era practic în pragul falimentului. În zece ani de zile, acest tip carismatic pentru public, dar dur cu angajații săi, a readus gloria pierdută a „mărului”.

Cum șansele de a-l vedea pe Steve Jobs întors în fruntea companiei se deteriorează odată cu starea lui de sănătate, toată lumea se întreabă ce rezervă viitorul pentru Apple.

La fel cum a supraviețuit și Disney morții fondatorului ei în 1996 (apropo de faptul că Steve Jobs este acționarul principal al Disney), Apple pare să fie destul de bine poziționată pe piață chiar și în lipsa mentorul ei. Dar analiștii atrag atenția că și Disney a avut coborâșurile ei odată, după ce a rămas fără ideile fondatorul Walt Disney.

——
1) lepădătură, bastard, ticălos, mârșav

2294 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: