0

Recunoașterea vocală – când va fi posibilă?

29 aprilie 2011 | niciun comentariu

Deși universitățile din țară au început experimentele cu recunoașterea vocală încă din anii ’90, niciun astfel de sistem nu s-a concretizat într-o aplicație comercială care să fie accesibilă tuturor.

Primul sistem experimental de recunoaștere vocală (denumit ASR_TGC) a fost dezvoltat la Universitatea Tehnică din Cluj, cu ajutorul unor rețele neurale artificiale. Sistemul recunoștea un set de cinci vocale și zece cifre (0-9) pronunțate izolat, cu o reușită de până la 97,6%.

Mai târziu la Politehnica din București s-a dezvoltat un sistem mai complex (ASRS_RL), capabil să recunoască numere de telefon. În plus față de tehnologia de la Cluj, noul sistem combina rețelele neurale cu modele statistice (așa-numiții markeri Markov ascunși).

În fine, SRoL, dezvoltat în 2010 la Universitatea Tehnică din Iași, este și cel mai complex și recunoaște toate sunetele de bază (vocale, consoane și sunete specifice), propoziții scurte, intonații emoționale și voci patologice.

Deși sună frumos pe hârtie, niciunul dintre aceste sisteme nu a depășit încă stadiul de experiment. Iar astăzi, lipsa unei aplicații de recunoaștere vocală în limba română devine tot mai mult un impediment.

Într-adevăr, ne-am obișnuit deja ca navigația sau telefonul, ba chiar și calculatorul să ne vorbească cu voce tare, însă ideea de a le comanda vocal pare încă o imagine desprinsă din SF.

În străinătate, toate telefoanele mai performante, mașinile mai noi și în general toate tehnologiile de ultimă generație întrebuințează într-un fel sau altul recunoașterea vocală. Noi cât timp mai așteptăm?

3132 vizualizări, 1 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: