0

Primele impresii cu iPhone 3GS. Din iulie în vânzare la Orange

23 iunie 2009 | 1 comentariu

În 2007, Apple a lăsat piața telefoanelor mobile gură-cască cu un gadget revoluționar, iPhone-ul. După doi ani, iPhone-ul, nici măcar 3G-ul, nu mai putea emite prea multe pretenții față de competiție—Palm, Android, Nokia sau Blackberry. Dar Apple mai are un cuvânt de spus, cu noul iPhone 3GS (cu S de la viteză).

La prima vedere iPhone 3GS pare un pas mic pentru Apple: până la urmă, din exterior e identic cu iPhone 3G, care oricum nu a adus nici el prea multe schimbări față de primul iPhone.

Dar adevăratele îmbunătățiri sunt la interior. Adevărul e că iPhone 3G nu a venit în plus decât cu un receptor 3G și GPS integrat față de vechiul iPhone; în schimb, diferența dintre 3G și 3GS e imensă.

Pentru început, hai să vedem iPhone 3GS la lucru în prezentarea oficială Apple (în română):

Așadar, prin iPhone 3GS, combinat cu actualizarea de software 3.0, Apple a scăpat punct cu punct de toate slăbiciunile dispozitivului, iar mai mult, a adus câteva funcții unice.

Update: Apple a adus la zi manualul pentru iPhone cu versiunea de software 3.0. Îl poți descărca de aici.

Interfața în română
Odată cu actualizarea 3.0, toate meniurile din iPhone (indiferent de model) sunt în română. În sfârșit, ai zice. La prețurile la care se vindea iPhone 3G în România (în comparație cu alte piețe din vest), lipsa localizării nu avea justificare. În plus, iPhone e un telefon business, și nu poți cere tuturor directorilor/patronilor să știe engleza.

Mai merită de menționat o greșeală care a scăpat în traducere (singura din câte se pare), așa cum se vede din captura din dreapta: “Solicitare conecterare” în loc de “Solicitare conectare”.

Tot cu localizarea, în versiunea în română, adresa motorului de căutare Yahoo! este “ro.yahoo.com” nu adresa standard internațională: un semn că Yahoo! își reia planurile pentru România?

Design
Despre design, nu sunt prea multe de zis. Se pare că băieții de la Apple au fost foarte mulțumiți de vechiul design, așa că iPhone 3G arată la fel și are exact aceleași dimensiuni. Totuși sunt și aici câteva îmbunătățiri ascunse: cel mai important, nu mai rămân amprente pe ecran după folosire.

“S” de la sprinten
Apple s-a lăudat mult în prezentare despre viteza noului iPhone 3GS. Și se pare că are și dreptate. Noul iPhone vine cu un upgrade serios de hardware: procesor de 600 MHz, față de cei 412MHz ai predecesorilor și 256MO de RAM față de 128MO (de altfel 3GS vine și cu o capacitate de stocare mai mare, de până la 32GO).

Rezultatul e un dispozitiv mult mai rapid, în toate privințele. Într-un test făcut de Macworld.com, iPhone 3GS s-a mișcat de cel puțin două ori mai rapid în orice activitate: de la resetare, încărcarea aplicațiilor, până la afișarea paginilor web. De exemplu, încărcarea sitului web nytimes.com durează 39 de secunde pe iPhone 3G și 17,2 secunde pe iPhone 3GS, iar resetarea, 52,9 secunde pe 3G și 23 secunde pe noul iPhone 3GS.

Creșterea vitezei se vede clar și dintr-un “test-drive” cu noul iPhone 3GS:

Poze
Camera foto a modelelor precedente era o rușine pentru dispozitiv: pe cât de revoluționar era iPhone-ul, pe atât de învechită era funcția de pozare. Fără zoom, focalizare automată, funcții macro, vechea cameră nu se comporta bine decât în fotografiile cu lumină puternică.

iPhone 3GS vine cu o cameră de 3 megapixeli cu focalizare automată. E drept nu face zoom, nu are blitz, dar diferența e ca de la cer la pământ. Noua cameră ajustează expunerea și balanța de alb (white-balance) pentru a capta cele mai fine detalii. Iată o comparație între camera din iPhone 3GS (stânga) și vechea cameră de 2 megapixeli (dreapta):

Sursă: Macworld.com
Noua cameră poate face și poze de apropiere. Cu modelele mai vechi, când încercai să pozezi un text sau o grafică dintr-o carte, nu se putea înțelege prea mult din fotografie, dar cu iPhone 3GS calitatea e destul de surprinzătoare. O comparație a detaliilor de apropiere surpinse pe cele două camere e aici.

Camera video

Înregistrarea video e o funcție mult disputată pe forumurile iPhone. Tehnic a fost tot timpul posibilă (pentru cei care au făcut jailbreak pe iPhone existau chiar aplicații de filmare), dar cum Apple ne-a obișnuit să ne aducă funcțiile noi cu picătura, nu a introdus suport nativ pentru camera video decât pentru noul iPhone 3GS.
Într-adevăr, calitatea capturilor e decentă, deși nu au o rezoluție prea mare. Comparat cu Flip Ultra, un dispozitiv popular pocket-size, iPhone 3GS nu prinde prea bine detaliile. În dreapta e o comparație între filmările pe cele două dispozitive: sus e iPhone 3GS, iar jos Flip Ultra. În concluzie, nu te poți aștepta la filmări profesioniste cu iPhone 3GS.

Comenzile vocale
O funcție grozavă care vine cu noul iPhone 3GS e VoiceControl, comenzile vocale. O funcție grozavă, dar nu atât de utilă. Ce-i drept, cu noul iPhone 3GS e bine că poți suna prin comenzi vocale când ești la volan (e criminal să cauți prin meniuri pe iPhone, când conduci), dar restul comenzilor (de exemplu controlul iPodului) sunt, cum ziceam și mai demult, doar ca să stai la o șuetă cu telefonul când ești singur și te plictisești.

Mai mult, comenzile vocale nu au suport pentru limba română. Exact acolo unde era mai mare nevoie de el. Cum pronunția limbii engleze se bate cap în cap cu cea a noastră, există totuși o soluție: iPhone 3GS ar trebui să recunoască numele din agendă când le rostești, dacă îți schimbi limba VoiceControl-ului în italiană (restul interfeței poate să rămână în română). Decât că trebuie să zici “chiama” în loc de “apelare” înainte de nume.

E totuși interesant că nu trebuie să vorbești prea răspicat pentru ca iPhone-ul să înțeleagă comanda. În tandem cu VoiceControl, iPhone 3GS introduce VoiceOver, o funcție de accesibilitate: adică telefonul îți citește textul peste care te plimbi cu degetul. Iar funcția VoiceOver are suport pentru limba română.

Compasul (Busola) digital(ă)
Ziceam la început că pe lângă că a scăpat de slăbiciunile sale, noul iPhone 3GS vine cu câteva funcții unice. Iată, exact asta e funcția Compas (busolă). O funcție la care nu se aștepta prea multă lume și de care multă lume nici nu prea are nevoie. Dar asta nu înseamnă că nu e practică. Mai ales în aplicația “Hărți”, unde orientează harta în direcția de privire.

De fapt, adăugarea busolei va avea multe efecte indirecte în dezvoltarea aplicațiilor pe iPhone. Accelerometrul limita mult posibilitățile de folosire a iPhone-ului pe post de joystick, dar odată adăugat magnetometrul, experiența în jocuri poate fi mult mai impresionantă.

Actualizarea de software 3.0
Noul iPhone SO 3.0 aduce multe îmbunătățiri de care se pot bucura și utilizatorii modelelor mai vechi: este vorba de funcțiile “Tăiere, Copiere și Lipire”, Reportofon, MMS, modem (iPhone-ul poate fi acum folosit ca modem pentru conectarea computerului la Internet), Căutare Spotlight și multe altele. Deși merită menționate, nu mă mai opresc asupra lor, dat fiind că nu sunt specifice iPhone-ului 3GS.

Bateria
În rubrica de specificații tehnice, Apple pretinde că iPhone 3GS rezistă cinci ore de convorbiri (12 pe rețelele tradiționale, non-3G), cinci ore de navigare pe Internet (nouă pe Wi-Fi), 10 ore de redare video, 30 de ore redare audio și 300 de ore în standby. Timpii nu sunt prea diferiți față de cei pentru iPhone 3G—un raport iFixit arată că bateria noului iPhone e doar cu 6% mai performantă decât cea inclusă în iPhone 3G. Totuși, cu noile îmbunătățiri hardware, lansarea și rularea aplicațiilor consumă mai puțină baterie decât pe vechile modele.

În plus, odată cu actualizarea de software 3.0 chiar și modelul precedent iPhone 3G pare să consume mai puțină energie. Am observat creșterea timpului de navigare pe Internet cu cel puțin o oră.

Lansare, prețuri, sfaturi
iPhone 3GS s-a lansat în Statele Unite și câteva țări europene pe 19 iunie, la doar două zile după lansarea actualizării de software 3.0. În România și Moldova, dispozitivul va fi lansat la Orange în iulie: despre asta au anunțat cei de la Apple în cadrul WWDC.

Despre prețuri, Orange ne ține în ceață. Prețurile americane nu prea au relevanță pentru că în Europa produsele Apple vin tot timpul mai scumpe. Dar mai aproape de noi, T-Mobile Germania vinde iPhone 3GS 16GO la 129 euro cu abonament de 24,95 euro, care ar fi un preț grozav chiar și pentru România. În Franța la Orange, modelul de 16GO costă 199 euro la abonament de 36 euro. Ambele oferte sunt cu o durată a contractului de cel puțin 2 ani.

Lucrurile stau cam așa: dacă ai deja un iPhone, nu știu cât de mult se merită să treci la noua versiune. Într-adevăr viteza e mai bună, sunt câteva funcții noi, dar nu atât de multe încât să scoți prea mulți bani din buzunar. Cu o ofertă ca cea de la T-Mobile, ar trebui să fugi urgent la magazin, dar după cum arată oferta Orange din Franța, nu cred că dispozitivul va veni așa ieftin în România și Moldova. Așa că în funcție de preț ar trebui să te hotărăști dacă îl iei acum, sau mai aștepți până în vara lui 2010 când va veni cel mai probabil un nou model.

Dacă nu ai un iPhone, alegerea e mai ușoară. Nu este pe piață vreun smartphone mai bun pentru navigarea pe Internet. În plus camera e decentă, ai un iPod integrat și cel mai important, la fiecare nouă lansare, beneficiezi de o actualizare de software cu multe funcții noi… Deci se merită.

7764 vizualizări, 3 dintre care astăzi

Articole similare

Un comentariu

  1. Raul:

    Am un iPhone 3 gs din 2011
    Am aflat ca are performante aproape ca is iPhone 4
    E adevarat?

Postare comentariu: