0

Degeaba se scuză FIFA, fotbalul trebuie să facă loc tehnicii

1 iulie 2010 | niciun comentariu

Partidele de la Cupa mondială au arătat din nou de ce fotbalul are nevoie de tehnologie. Oricine s-a uitat duminică la meciul Argentinei cu Mexicul a văzut ofsaidul imens la golul lui Tevez din minutul 25. Nu există îndoială, chiar și sud-africanii care răgeau din vuvuzele au putut vedea reluarea scăpată “din greșeală” pe una dintre tabelele arenei.

Numai arbitrii nu. Italianul Rosetti, conducătorul brigăzii, putea face istorie în Africa de Sud, anulând golul argentinienilor pe baza unei înregistrări (mai târziu a recunoscut că văzuse și el reluarea). Dar i-a lipsit inspirația.

Totuși, întâmplarea de săptămâna trecută (dublată de o altă eroare gravă din meciul Anglia-Germania) nu a rămas fără ecou. A creat multă furie în rândul fanilor și federațiilor, iar tot mai multe voci cer acum introducerea tehnologiei video pentru rezolvarea fazelor dubioase. Un lucru de care FIFA se ferește ca dracu de tămâie de ani de zile, fără să dea până acum o explicație plauzibilă.

Iar incidentele nu sunt singulare; de fapt, au fost greșeli în aproape toate meciurile din optimi—și nu numai. Ori de câte ori m-aș uita la golul lui Maurice Edu de la SUA-Ghana, nu pot să înțeleg de ce l-au anulat. Acum, dacă SUA erau la ei acasă și jucau fotbal american, problema se rezolva rapid: arbitrul se uita la reluare și decidea în cunoștință de cauză. Și am încheiat bâlciul. Ne-ar trebui așa ceva și în fotbalul clasic.

“Ceva trebuie să se schimbe”, a spus-o chiar Sepp Blatter, președintele FIFA, într-o conferință de presă. Dar a continuat prost: “Personal deplâng aceste greșeli evidente ale arbitrilor, dar nu este sfârșitul lumii, se mai întâmplă!”

Să înțelegem de aici că fotbalul nu se va schimba niciodată esențial și că mult-așteptata tehnologie “Ochi de șoim” nu o vom vedea la lucru în viața asta?

2864 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: