1

Apple vinde muzică prin iTunes și în România. Și ce?

29 septembrie 2011 | niciun comentariu

Lansarea magazinului digital de muzică de la Apple în România a inspirat aceleași glume obosite: „Maneliștii vor invada iTunes”, „Aștept cu nerăbdare să văd Guță, Salam și Vali Vijelie în iTunes”, au comentat unii internauți.

Ei bine, avem o veste pentru pe voi: albumele lui Guță se afla în catalogul iTunes de ani buni și se bucură de o relativă popularitate:

Chestiunea care se pune e cât de mult va ajuta intrarea celui mai mare magazin digital de muzică pe piața românească la combaterea pirateriei. Atâta timp cât piesele vândute in iTunes au un preț de 0,99-1,29€ (echivalentul de un întreg album în magazinele de specialitate din țară), este greu de crezut că artiștii românii vor beneficia prea repede de pe urma acestui eveniment, cu atât mai mult cu cât au ajuns în ziua de astăzi să vândă albume împreună cu Gazeta sau Jurnalul pentru a-și rotunji tirajul.

Dar chiar și asa, cel mai nou album de Guess Who, de exemplu, abia dacă are un tiraj de 50 de mii de unități, adică nici măcar cât să primească un disc de aur.

Totuși, iTunes se va transforma într-o concurență serioasă pentru micile buticuri online care există actualmente, atât prin prisma prețului (la Musicmall costul unei melodii ajunge la 1,8 euro), cât mai ales prin prisma catalogului de piese, ce va cuprinde și (sau mai ales) artiști internaționali.

În premieră, vom avea la dispoziție un clasament de vânzări digitale, așa cum nu am avut niciodată pentru vânzările fizice – topurile românești s-au făcut întotdeaună pe bază de difuzări. Ceea ce înseamnă că de acum topul va fi făcut de cumpărători și nu de cei responsabili cu listele de redare la radio. În primele ore cei mai vânduți artiști au fost Foster the People, Adele și DJ Antoine cu Timati.

Mai lipsește să spunem că pirateria pe segmentul digital în România este practic 100% conform unui raport al IIPA (Alianța Internațională de Proprietate Internațională), iar vânzările fizice au scăzut an de an în ultimul deceniu datorită prevalenței Internetului.

4220 vizualizări, 2 dintre care astăzi

Articole similare

Postare comentariu: